Skip to content
3 gouden tips om de relatie met je kat te versterken

3 gouden tips om de relatie met je kat te versterken

Ik deel met jou graag mijn drie gouden regels om ervoor te zorgen dat elke kat helemaal zot van je wordt! 

 

1. Negeer alle vormen van natuurlijk gedrag

Wanneer je kat bezig is met haar dagelijkse routine en activiteiten, merken we in de praktijk dat het een uitermate goed is voor de kat om haar hier volledig en compleet met rust te laten. De kat is immers van nature een solitaire jager (geen solitair dier, een solitaire jager) en is volledig van zichzelf afhankelijk om aan eten te geraken en zichzelf in veiligheid te brengen/houden.

Negeer dus volgende zaken:

- slapen (oh, dat is zoveel moeilijker dan je denkt, laat dat bolletje wol gewoon slapen, niet aankomen!
- vachtverzorging
- toiletbezoek
- eten
- drinken
- exploreren en onderzoeken
- jagen, spelen, trappelen
- communicatie met geuren: kopjes, krabben en sproeien
- zintuiglijke waarnemingen: ruiken, kijken-kijken,
- zelfs ongewenst gedrag moet je compleet negeren, anders maak je het erger.
- vul zelf verder aan

Uiteraard allemaal binnen het kader dat er geen situatie plaatsvindt waar jij moet ingrijpen zoals spanning met een andere kat of een mogelijk gevaar.

 

2. Als je niet in de ogen van je kat kan kijken, doe je alsof ze niet bestaat

Als je kat jou niet kan zien, denkt ze dat jij haar ook niet kan zien. Zo simpel is het. Kan je je dan voorstellen hoe hard verschieten het moet zijn, als de kat gezellig ligt te slapen of met haar rug naar jou ligt gedraaid, denkende dat jij haar niet kan zien en ineens 'KOEKOEK! + AAI + OPPAKKEN + KNUFFEL'.

Dat is toch verschieten geblazen voor je kat? Die denkt onbewust: "Oei, volgende keer moet ik ergens anders of ergens verder of meer verstopt gaan liggen, want dit is een onvoorspelbare plaats." En als er nu één ding is dat katten echt wel belangrijk vinden, dan is het wel voorspelbaarheid en veiligheid.

Als je niet in de ogen van je kat kan kijken, denkt je kat dat jij haar niet kan zien, en laat je haar compleet met rust. Ligt ze met haar rug naar jou (niet het begroetend kronkelen waarbij ze haar kont laat zien, dat niet), ligt ze ergens onder of op of in, ligt ze in een andere kamer enz, met rust laten, doet wonderen, ik beloof het je! Jij en de omgeving worden hierbij veiligere en voorspelbaarder, geweldig!

 

3. Laat altijd eerst je hand ruiken, altijd.

Katten weten graag wat er komt. Ze observeren daarbij voornamelijk met hun geurzintuig want met hun ogen zien ze niet veel op minder dan 1m. Ga dus nooit zomaar je kat aaien langs boven. Laat altijd eerst je hand ruiken en geef haar tijd om rustig alles te kunnen 'beruiken'. Hierdoor leert ze dat jij voorspelbaar bent, en alhoewel ze de eerste keer misschien zal wegdraaien, zal ze volgende keer (of soms zelfs binnen de minuut) je wel kopjes geven en zeggen dat contact helemaal ok is voor haar. 

Je wacht dus op haar toestemming door haar reactie af te lezen: een kopje tegen je hand. Al de rest (wegkijken, wegwandelen, gewoon niets doen) betekent dat ze er toch niet zoveel zin in heeft. Als je haar dan aait, dan ben je minpunten aan het scoren.

Aan jou de keuze :)

Drawer Title

Jam jam, koekjes! Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.

Similar Products